Schelenborg har historie så langt tilbage som 1200 tallet og den mest navnkundige ejer, er vel nok Marsk Stig, som blev dømt for ”kongemordet” i Finderup lade, og frataget sit gods og erklæret fredløs. 

 
       
 

Der findes mange forskellige fortællinger om den fredløse Marsk Stig og hans liv. Et sagn fortæller, at han døde ude på borgen Hjelm. Men hans mænd førte ham ved nattetide til kirke og begravede ham der, ”thi de ville ikke, at nogen skulle vide hans leirsted – at ikke grumhed skulle hans legem vederfares!”

 
       
 

På Stubberup Kirklegård står der en gravsten over kaptajn Cordon, som blev fundet livløs på sit skib, der var strandet lige ud for bugten og kunne ikke komme i land fra skibet, og var derfor frosset ihjel.

 
       
 

 

Bøgebjerggaard er en avlsgård, startede som hollænderi under Hverringe.
I 1820`erne, midt i 1800-årene samt på begge sider af 1900 blev ladegården udbygget med flere boliger og husmandssteder på marken. Mejeribygningen t. h. for hovedbygningen er fra den første tid. Hovedbygningen er opført 1845 til forpagter Niels Rudolph Luui.Gården ejes i dag af Hverringe.



 
       
 

Blandt de mange kunstnere som besøgte det smukke Romsø, var maleren Johannes Larsen i Kerteminde, som elskede den idylliske ø med de mange forskellige fuglearter, som han bragte hjem til sit atelier på skitseblokken. Siden blev de overført til det lærredet og "fløj" herefter rundt til de europæiske museer.

 
       
 

Måle – landets bedst bevarede landsbyDet er en unik landsby, fordi den blev udskiftet relativt sent. Derfor har landsbyen bevaret sit specielle særpræg, der viser, hvordan det så ud på landsbyfællesskabets
Den er stadig fuld af liv, på en af gårdene hooldes der hver sommer en fotoudstilling i gårdens tidligere avlsbygninger.

 
       
 

Fra landbyen Måle bevæger vman sig ind på jordvejen til Stavre som først ender ved Hverringe Gods.
Hele vejen, som er et stykke smuik natur, er kranset af de blå Kertminde Bugt, hvor man som her kan se et nøgent træ, som i skumringen står som en silhuet mod den lige så blå himmel. Som et motiv som fra Romantikken.

 
       
 

Hverringe har igennem historien bl.a. tilhørt de to adelige slægter Lykke og Iuel. Slægten Iuel har haft ejerskabet over Hverringe siden 1737. Den nuværende hovedbygning er opført på en borgbanke af kampestensmur.

 
       
 

Resterne af Danmarks mange middelalderborge ligger spredt ud over sommerlandet og fortæller et spændende stykke danmarkshistorie om dengang, ­riget var nær ved at blive opløst, men blev vundet tilbage borg for borgHer er det biorgbanken ved Hverringe Gods, hvir der på toppen af banken har været et udsigtstårn der var omgivet af pallisader og en voldgrav.

 
       
 

Hans Tausen blev født i Birkende på Fyn, hvor der er rejst et mindesmærke for ham.
Hans Tausen studerede teologi på Københavns Universitet og i udlandet, hvor han hørte Luther i Wittenberg, hvilket gjorde ham overbevist tilhænger af lutheranismen.

 
       
Gå til oversigten

webdesign: KRAFTnewmedia.com