Vil du opleve det smukke Fyns Hoved til fods?
Så ligger den for dine fødder

 
 

Pilgrimsrute strækker sig over 90 km over Sct. Hans Kirke, Nørregade i Odense, Agedrup Kirke, Munkebo Kirke, Drigstrup Kirke, Messinge Kirke, Dalby Kirke, Stubberup Kirke, Viby Kirke, Kerteminde Kirke, Kølstrup Kirke, Birkende Kirke, Fraugde Kirke, Munkebjerg Kirke og til Sct. Knud Kirke i Odense.
Her kan du se etaperne på Hans Tausen Pilgrimsvandring og finde info om distancer, overnatning og oplevelser undervejs.

Her kan du se en udførlig beskrivelse af hele ruten, med interessepunkter, indkøbsmuligheder medvidere.

Rutens forløb

Start ved Sct. Hans i Odense, gå herefter af Nørregade derefter til højre af Østre Stationsvej. Gå herefter til venstre af Øster Stationsvej og der efter til højre af Thomas B. Thriges Gade. Gå så til højre af Kochsgade og fortsæt til du kommer til en rundkørsel hvor du går videre af Kertemindevejen.
Følg vejen til du kommer til Seden, hvor du går til venstre af Strandvejen og igen til venstre af Mindelundsvej til Seden Kirke (8,1 km.)

Du går tilbage af Mindelundsvej, derefter går du til venstre af Strandvejen og herefter til højre af Bullerupvej.
Du går til højre af Bullerupvej og derefter til venstre af Kertemindevej. Umiddelbart før Munkebo går du til venstre af Stationsvej, fortsæt derefter af Dræbyvej hvorfra du fortsætter af Fjordvej til Munkebo Kirke (15, 6 km.)       

Fortsæt af Fjordvej, og gå til højre af Troels Allè, fortsæt til venstre af Munkebovej. Gå til venstre af Fynshovedvej og fortsæt til højre af Drigstrup Bygade til Drigstrup Kirke (11,5 km.)

Gå tilbage af Drigstrup Bygade, derefter til højre af Fynshovedvej til Messinge Kirke (24,1 km.)

Hvis du vil spise i Messinge kan du besøge Kirkeladen Cafè, som ligger tæt på kirken.

Fortsæt af Fynshovedvej til Dalby Kirke, den ældste stenkirke på Fyn (26 ,0 km.)

Hvis du har nem mad med, kan du spise i Huggehuset i Dalby.

I Dalby er der minder fra Christian Kold og ikke langt fra byen ligger Schelenborg Gods hvis historie går tilbage som 1200 tallet. Den mest navnkundige ejer, er vel nok Marsk Stig, som blev dømt for ”kongemordet” i Finderup lade, og frataget sit gods og erklæret fredløs. 

Følg den gamle jernbanesti mellem Dalby-Martofte til Stubberup Kirke som Marsk Stig Ifølge overleveringen er begravet i kirken (29,7 km.)  

Fortsæt til venstre af Bøgebjergvej til Bøgebjerg Gård, en avlsgård under Hverringe Gods. Hovedbygningen er opført i 1845 og til gården hører 281,5 hektar land. Et arealet foran avlsbygningerne er indrettet som parkeringsplads, som fortrinsvist benyttes af lystfiskere, som gerne går herfra for at komme ud til kysten mod Storebælt.
Fortsæt af Bøgebjergvej, vil du tage dig et hvil med mad og søvn, så gå til højre af Bjørnegårdsvej, for her ligger Landhotel Bjørnegården med Bed & Breakfast.

Gå tilbage af Bjørnegårdsvej, og til højre af Blæsborgvej, hvor du har mulighed for at overnatte på Camp Hverringe på Blæsenborgvej.

Fortsæt af Blæsenborgvej, hvor du også finder Bøgebjerggård med Bed & Breakfast på Blæsenborgvej 123.

Ikke langt herfra ligger Enebjerggård med Bed & Breakfast på Blæsenborgvej 131.

Fortsæt til højre af Målebakkevej og derefter til højre af Viby Bygade til Viby Kirke (38,1 km.)
Gå videre af Viby Bygade til Målebakkevej hvorfra du har et fantastisk vue til Romsø i Kattegat og fortsæt ind til det charmerende og historiske Måle, som stadig er en landsby med stråtag og bindingsværk.  

På Målebakkevej finder du Bagerboden, en charmerede sommercafè.
Lige overfor ligger en lille Galleri, som bør besøges.

I Måle finder du en historiske forbindelse til eventyrdigteren H.C. Andersen. Det er gården på Måle Bygade 8 med landets eneste Trædemølle.

Faderen Hans Andersen var klarsynet og rationel, så af mangel på arbejde og penge meldte han sig til militæret i 1812.
Han blev købt af en rig bondesøn på gården i Måle til at træde ind i hans sted i Kongens Regiments 3. Bataljon. Regimentet, nåede dog kun til Holsten i 1814, da krigen var forbi. Faderen kommer hjem, svækket af soldaterlivet, såvel fysisk som psykisk.
Hans Andersen døde 2 dage efter og det var et stort savn for H.C. Andersen. Faderen blev begravet i Sct. Knuds Kirke den 30. april 1816.

Gå videre til venstre mod Stavre, her ligger det berømte Røgeriet Hindsholm, hvor der servers lækre gastronomiske røgede retter.

Fortsæt af Stavre, hvor du kan beundre Hverringe Gods på grusvejen ud mod Kerteminde Bugt.
Gå derefter til venstre hvor der ligger en mægtig borgbanke fra 1200-tallet på din højre side på Hindsholmvej. Det var et gammelt forsvarsværk med pallisader og et vagttårn på toppen.

I t-krydset går du videre af Hindsholmvej ind mod sommerbyen i Kerteminde.
Efter nogle hundrede meter kommer du til Kerteminde Camp, hvor der kan spises og overnattes.
På Strandvejen ses en Helligkilde på Kildebanken hvor vandet rinder ud fra et løvehoved i en stensat væg til et lille bassin. Det siges at de små børn i Kerteminde kommer fra dette sted. For tiden er kilden knastør.

Ved Strandvejen har den idylliske by været scene for voldsomme krigshandlinger i 1658. Det var under en kompliceret danske militæroperationer under svenskekrigene hvor det blandt andet blev landsat danske tropper i Kerteminde, efter at Fyn var blevet besat af svenskerne, det betød at byen blev lagt i aske.

Følg vejen og gå til venstre af Grønlandsgade og igen til Marinavejen, hvor du kan opleve det maritime liv  og måske et måltid mad i Restaurant Sejlklubben.

Gå af Grønlandsgade og fortsæt lige over på Hans Schacksvej, hvor du går til venstre af Langegade til Kerteminde Kirke (50,8 KM.)
I Kerteminde skal nævnes to Bed & Breakfast. Det er Købmandsgården og  Bed & Breakfast Kerteminde.
Gå over Broen og til venstre ved Klintevej, derefter til højre af Skovvej, her ligger Danhostel Kerteminde, hvor du kan overnatte.

Fortsæt til højre ved Tyveleddet og gå lige ud af Odensevej. Her går du til højre af Ladeby Vej derefter til højre af Vikingevej til Vikingemuseet Ladeby.

Det er et kulturhistorisk museum hvor Ladbyskibet er udstillet, som er den eneste bevarede skibsbegravelse fra vikingetiden.

Skibet blev fundet i 1935 og stammer fra mellem 900 og 950 e.Kr.

Adresse:
Vikingevej 123
5300 Kerteminde

Gå tilbage af Vikingevej og derefter til højre af Ladeby Vej.  Derefter til venstre af Kertingebyvej til Kølstrup Kirke (58,3 km)   
Fortsæt af Ulriksholmsvej til Ulriksholm Slot, derefter til venstre af Ørnfeltsvej og herefter til højre af Kertemindevejen. Gå derefter til venstre af Birketvedvejen som fortætter til Havregyden til Birkende Kirke, (65,3 km)
Gå herefter af Hans Tausens Vej til den smukke Mindelund for Hans Tausen

Fortsæt af Hans Tausensvej og derefter til højre af Birkevej.
Her ligger bed & breakfast Birkende Gårdbutik.

Fortsæt af Hans Tausens Gade og gå derefter til venstre af Odensevej. Herefter går du til højre af Nonnebovej og derefter til højre af Sanderumgårdsvej til Den romantiske Have,

Den romantiske Have
Sanderumgårdvej 152
5220 Odense Sø

Fortsæt af Sanderumsgårdvej og fortsæt af Rødelågevej og herefter til højre af Tingkærsvej. Gå derefter til højre og følger stien på Ørbækvej hvor du først kommer til Hole Kilde.

Det er en fredet kilde mellem Fraugde og Birkum lige sydøst for Odense. Den ligger langs Ørbækvej. Kilden er gennem tiderne anset for at have helbredende virkning og blev af denne grund flittigt besøgt Sankt Hans aften. Ud fra denne skik udviklede de såkaldte kildemarkeder sig, der fortsatte til op i 1800-tallet. Fra 1794 til begyndelsen af 1800-tallet stod der en kro tæt på kilden, der kaldtes for Krukkekro. Endnu i 1930 skal ødelæggelsen af kildens overbygning have medført omfattende sygdom på Fraugdegaard, som først forsvandt, efter skaden var genoprettet. 
Hole kilde er viet til Sankt Laurentius, ligesom Fraugde kirke og har tidligere været opsøgt for sine helbredende egenskaber. Kilden springer i et muret bassin og har en lille overbygning af hvidmalet tømmer med rødmalet trætag med et hvidt kors på toppen.

Fortsæt af Ørbækvej til Fraugdegårds Allè  hvor du ser Fraugdegård som blev omtalt for første gang i 1397. Omkring år 1580 blev gården ophøjet til herregård under Oluf Daa og Dorthe Friis' ejerskab. Biskop Thomas Kingo ejede i en periode gården. Hovedbygningen blev opført af Oluf Daa omkring 1588, og fik tilføjet den nuværende vestvendte facade i 1769.
Hovedbygningen omgives af voldgrave mod nord, syd og vest. 

Fortsæt af  Fraugdegårds Allè  til Fraugde Kirke (76 km). Her finder du den folkekære forfatter Mortens Korchs store gravlund. Biskop og salmedigter Thomas Kingo er gravsat i et kapel i kirken, .
 
Fortsæt til højre af Ørbækvej og fortsæt til venstre af Over Holluf Vej ved rundkørslen, gå videre af Over Holluf Vej hvor du til højre ser forfatteren Morten Korchs Barndomshjem, Over Hollufvej 32.
Fortsæt videre af Over Holluf Vej til Over Kæret, her står der en mindesten for forfatteren.

Fortsæt til Kærvej og følg Holluf Pile Stien som fører dig ind på Telehøjen.  Gå over vejen og fortsæt af Holluf Pile Stien til Holluf Pile   hvor du kan proviantere hos den lokale købmand.
Gå over Hollufgårdsvej og fortsæt af Holluf Pile Stien. For enden af stien går du til venstre, fortsæt over broen ved Lindved Å og gå til højre ved rundkørslen af Østerbæksvej til Munkebjerg Kirke (85,5 km)

Fortsæt af Munkebjergvej, gå derefter til venstre af Reventlowsvej og herefter igen til venstre af Allegade. For enden af gaden går du til højre af  Hunderupvej, som fører dig over broen og Odense å, som slynger sig igennem den fynske hovedstad.

Bemærk til venstre det lille thehus på brinkenm af Odense å. Det tilhørte i gammel tid den siddende odenseanske biskop. Her var den berømte eventyrdigter ofte sommergæst ved the-bordet.
Fortsæt højre af Klosterbakken hvor du går til venstre til  Sct. Knuds Kirke (90 km.) Her slutter Hans Tausens Pilgrimsvandring.

Har du bemærkninger og forslag til ruten, så giv gerne besked, så skriv til Hanne og Chris Kraft-Christensen på mailen: chris-kraft-christensen@mail.dk

 
 
Gå til oversigten
 
Idé & webdesign:KRAFTnewmedia.dk