Louvain/Löwen

 
 

I 1522 Immatrikuleredes Hans Tausen ved universitetet i Louvain (Löwen), Holland
Med understøttelse fra sit kloster, var Hans Tausen igen i udlandet. Denne gang drog han til universitet i Louvain/Löwen i Holland. Her blev han immatrikuleret 12. september 1522.
Louvain/Löwen, havde dengang  ry for at være Europas førende universitet inden for sprogstudier. Her studerede han særligt hebraisk. På grund af den afsatte Kong Christian II’s ophold i nærheden blev Hans Tausen af prioren på Antvorskov beordret til at fortsætte studierne ved Universitetet i Köln.
Hans Tausens studieophold i København blev relativt kort. Først drog han til universitetet i Louvain/ Löwen i Nederlandene, hvor han blev immatrikuleret d. 12. september 1522. Rejsen var understøttet af hans kloster i Antvorskov. Klosteret i Louvian/Löwen var berømt for sine sprogstudier og sin bibelhumanisme.
Men Tausen blev ikke længe i Nederlandene. Stemningen på universitetet var godt nok bibelhumanistisk, men den var også meget hadsk mod Luther.

Det Katolske Universitet I Leuven/ Löwen blev grundlagt i 1425. Inspireret af den europæiske kristne tradition, KU Leuven omfatter værdierne af gratis undersøgelse og fører en politik om ikke-diskrimination.
Historik
Leuven (Louvain) er kendt for sit universitet, der blev grundlagt i 1425 og hurtigt blev betragtet som et af Europas bedste, og selv om det især er belgier, der studerer her, er der også en del udlændinge. Det er det ældste og det største belgiske universitet med omkring 23.000 studerende,.

St. Pieterskerk
, over for rådhuset, blev bygget i 15. århundrede, og skulle egentlig have haft tre slanke tårne, men da jorden truede med at skride under bygningen, foretrak man at stryge dem. Det ualmindelige harmoniske kirkerum er lyst og luftigt med et væld af elegante søjler og tilspidsede vinduer. Koret er lavet om til museum. Her ses blandt andet altertavlen “Den sidste Nadver” af Dirk Bouts, der blev født i Haarlem, men arbejdede fast i Leuven fra 1450. Han har malet sig selv til højre i billedet med en rød hat.
Stadthuis på Grote Markt, der er en af de smukkeste gotiske bygninger i Belgien. Det er opført midt i det 15. århundrede, og har et fuldstændig kniplingsagtigt ydre. De 236 statuer, der pryder facaden, blev tilføjet i 1800-tallet.
Det er et af Belgiens, ja hele Europas smukkeste rådhuse, bygget af Matthieu de Layens i det for Brabant specielle sengotiske stil.
Stenhuggerarbejdet er så overdådigt og detaillerigt - blandt andet med over mange skulpturer - at bygningen kan minde om et kæmpemæssigt relikvieskrin med tre elegante tårne og spir i hver ende.

Holland eller Nederland er et europæisk land. Landet er den nordlige del af de historiske Nederlande, hvor den sydlige del blev udskilt som Belgieni 1830. Landet udgør Kongeriet Nederlandenesammen medAruba og de Nederlandske Antiller.
Landet er et af de tættest befolkede i Europa. Det er også et af verdens lavestliggende lande, hvilket navnet Nederlandene (= de lave lande) hentyder til. En hel del af landet er indvundet ved inddæmningen.Amsterdam er den officielle hovedstad, og Haaghuser regeringen, parlamentet ('De Tweede Kamer'), senatet ('De Eerste Kamer') og Den Internationale Domstol..
I den tidlige middelalder var området, hvor nu Benelux-landene ligger, en del af det Tysk-Romerske rige.. Det bestod af adskillige amter, grevskaber og stifter, der i 1500-tallet blev samlet i ét land under herredømme af Habsburg-fyrstehuset. Da Habsburg-huset splittedes op i en spansk og østrigsk del, kom de nordlige Nederlande under den spanske konges herredømme, mens de sydlige Nederlande underlagdes den østrigske konge.
På grund af det voksende antal tilhængere af den reformerte Kalvinismesatte den katolske kirke enmodreformation i gang. Sammen med forsøg på videregående centralisering førte det til en opstand mod Kong Filip II af Spanien i den sidste halvdel af 1500-tallet. Den direkte anledning var formentlig, at hele befolkningen i 1568 var lyst i band for kætteri.
Den 26. juli1581fremkom en uafhængighedserklæring fra de nordlige 7 provinser, der dannede Republikken Nederlandene, som endelig blev anerkendt som et selvstændigt land i 1648 efter afslutningen af den såkaldte firsårige krig(1568-1648). De sydlige Nederlande forblev under spansk herredømme og dannede senere den moderne nation Belgien.
Fra 1600-tallet og gennem perioden med Republikken af de Syv Forenede Nederlandeblev området en af de førende søfartsnationer og økonomiske kræfter i Europa. I den nederlandske Guldalder blev der oprettet kolonier og handelsstationer over hele kloden. Eksempler herpå er handelsstationen Nieuw Amsterdam, som senere hen blev ti Nwe York l, opdagelsen af Australien, som blev kaldt for Nieuw Holland, samt etableringen af en storkoloni i det nuværende Indonesien. Det var også i denne periode, at provinsen Holland var så dominerende, at navnet for mange blev synonym for hele landet.

 

 
 
 
Gå til oversigten
Idé & webdesign:KRAFTnewmedia.dk