Odense

 
 

I 12 års alderen kom Hans Tausen i 1506  i skole i Odense. Der var på den tid tre skoler i byen, og det har rimeligvis været Korsbrødrenes skole, da han kom ind i "Korsbrødre" kaldtes Johannitermunkene, fordi de på deres dragt bar det hvide korsmærke. Deres klostre var adelige stiftelser, og måske har han haft en slægtning i det fynske Johanniterkloster. Han var jo opkaldt efter St. Hans, som Johanniterklostrene var indviet til.
Hvordan hans skolegang har været, kan der ikke siges noget bestemt om.
St. Hans dag var Johannitermunkenes store festdag. På den dag blev der prædiket fra den mærkelige udvendige prædikestol, der fandtes som en åbning i klosterkirkens mur. Den dag i dag kan man se denne firkantede åbning et par meter over jorden i en murpille på St. Hans kirkes sydlige sideskib. Det er den eneste af den slags udvendige prædikestole, der findes i Danmark. Ad en indvendig stentrappe kom prædikanten derop og kunne så derfra tale ud til skarerne og fremvise relikvier. Det er meget sandsynligt, Hans Tausen har stået her og lyttet til en Korsbrødres prædiken.
Dronning Christine havde forbindelse med St. Hans kloster. I klostret har man derfor lagt særlig vægt på musik. Præsten Hr. Laurens "leger på orgel" for dronningen og synger messer for hende på Næsbyhoved Slot. Måske er det under skolegangen her, Hans Tausen har fået den kærlighed til skøn kirkemusik, han altid bevarede i sit hjerte og søgte at give udtryk også under den lutherske gudstjenesteordning.
Årene omkring 1500 var et stort tidehverv i hele Europa hvor stærke strømninger brød frem.
Den luft, drengen Hans Tausen indåndede i Odense, har været fyldt med den senkatolske, stemningstunge fromhed. Flimrende indtryk har han fået af helgendyrkelse og kirkefester. Og kirkesangens toner har bragt ham bud om noget, der var større, usynligt, men mere virkeligt end alt det synlige.
Hans skolegangen hos Korsbrødrene i Odense varede, lige til han blev optaget i Antvortskov Johannitterkloster.
Den 11. november 1537 blev der indkaldt til et "gednerale Concilium udi Odense", der skulle træde sammen Helligtrekongers dag 1537 og "anstille en god reformation, og forandring på de ukristelige cermonier og misbrug. "Dette "kirkelige udvalg" omfattede alle de kendte prædikanter, deriblandt Hans Tausen. Desuden var der fra hvert domkapitel to Kanniker, der dog ikke synes at have blandet sig i forhandlingerne. Flere af dem var afgjort katolske

Historik


Odense er Danmarks tredjestørste og Fynsstørste by. Den ligger ved Odense Å, ca. 3 km. syd for Odense Fjord. Den erstiftsby, og var indtil 2006amtssæde forFyns Amt. Selv om Odense ikke er hjemby for administrationen iRegion Syddanmarkl , er byen den suverænt største i regionen.
Byens ældste kvarter rummer mange gamle bindingsværkshuse, blandt andet Ejler Rønnows Gård, Østerbyes Gård og Pernille Lykkes Boder, som indgår i det kulturhistoriske bymuseum, Møntergården.
Odense Domkirke, Skt. Knuds Kirke, rummer fire kongegrave Knud den Hellige : efter hvem kirken er opkaldt,Erik 3. Lam - hvis nøjagtige gravsted ikke kendes - og overført fra den nedrevne Gråbrødre Kirke kong Hans og Christian 2.. Foruden de to førstnævnte døde også Frederik 4,i byen, på Odense Slot, som i dag er hjemsted foren del af kommunens forvaltning.

 
 

Gå til oversigten
Idé & webdesign:KRAFTnewmedia.dk